fbpx

En vandaag vieren wij…

Privé: Bianca ten Pas 05/24/2019

Dit blog schrijf ik tijdens één van de vele Nederlandse themadagen. En vandaag vieren wij… de dag van de bij. Maar het is ook Annie M.G. Schmidt-dag vandaag. En morgen is het de dag van het kasteel. Ik vroeg mij af: Waar komen al die themadagen toch vandaan?

Oorsprong

De oorsprong ligt misschien wel bij Valentijnsdag. Deze dag bestaat namelijk al sinds het jaar 496 en werd uitgeroepen door Paus Gelasius. Heilige Valentijn, een priester, werd tijdens de christenvervolging gedood omdat hij een stel had laten trouwen die volgens de wet helemaal niet met elkaar hadden mogen trouwen. Heilige Valentijn vond de liefde namelijk belangrijker dan wetten. Foei! Een onthoofding tot gevolg. Zijn sterfdag, 14 februari, werd vervolgens uitgeroepen tot de dag van de liefde.

Tegenwoordig

Tegenwoordig zijn het instanties, de overheid of het bedrijfsleven die een bepaalde themadag het leven inblazen. Wanneer zij vinden dat een bepaald thema aandacht behoeft, wordt hier ruchtbaarheid aan gegeven. Ken je bijvoorbeeld de warme-truiendag al op 16 februari? Dit wordt jaarlijks door het Klimaatverbond Nederland georganiseerd. Door het hele land wordt de warme trui gepromoot en wordt verzocht de verwarming een paar graadjes lager te zetten.

Dag van de arbeid

Op 1 mei van elk jaar wordt er aandacht gevestigd aan de dag van de arbeid. Deze themadag is ontstaan in Amerika. Zij waren de eersten die op 1 mei demonstreerden voor betere arbeidsomstandigheden. Zij pleitten destijds bijvoorbeeld voor een acht-urige werkdag. Later werd dit ook in Europa overgenomen. Vanaf 1890 werd er ook in Europa gedemonstreerd voor werkdagen van acht uur. In Nederland is het echter geen officiële feestdag, terwijl de inwoners van onze buurlanden massaal gaan winkelen. Hoe dat komt, leest u hier.

Geinige themadagen

Naast de bekende themadagen zijn er ook een paar nog niet zo bekende. Ik heb een paar geinige themadagen voor je op een rijtje gezet:
Zo vieren we op 16 maart de dag van de pannenkoek. Ik kan mij hier helemaal in vinden overigens. De pannenkoek behoeft de nodige aandacht en mag zeker niet worden vergeten!
Recent was de dag van de lach. Helemaal voor! Er mag best meer gelachen worden. Maar dat hoeft van mij niet persé alleen op 6 mei.
Op 13 augustus denken we massaal aan alle linkshandigen die onder ons zijn. Neem dus alvast iemand in gedachten en denk eraan dat je op deze dag een extra kopje koffie voor hem of haar verzorgt.
Werk je op 28 juni aanstaande? Wil je dan extra lief zijn voor jou CAPSLOCK? Het is dan namelijk Internationale CAPSLOCKDAG. Niet vergeten!!!
Bereid je ook alvast voor op de nacht van de nacht die op 27 oktober op de planning staat. We ervaren in deze nacht hoe mooi de nacht is zonder kunstmatig licht. Prachtig!

Dan sluit ik nu mijn werkdag af om een potje honing te gaan kopen. De dag van de bij kun je immers toch niet zomaar voorbij laten gaan?

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818

Ben je nieuwsgierig naar meer blogs van Bianca? Lees ze hier.