fbpx

Blog: “Cowboys en Wegpiraten”

Ikke, ikke, ikke en snel, snel, snel. Kenmerken van cowboys en wegpiraten die ik de laatste tijd nèt iets te vaak tegenkom. Hun egoïstische gedrag, is dit normaal? En waar dient dit gedrag eigenlijk voor?

Cowboys

In ieder werk heb je te maken met concurrentie. Wij dus ook. Concurrentie is niet erg. Het houd je scherp en het kan zelfs je eigen bedrijfsvoering versterken. Wij kennen gelukkig een aantal heel prettige concurrenten die eerlijk zaken doen, transparant zijn en bedrijven en kandidaten op de hoogte houden van ontwikkelingen. Maar het wordt anders op het moment dat je concurrenten tegenkomt die niet handelen volgens jouw normen en waarden: De zogenaamde cowboys. Deze “snelle jongens” doen weinig tot geen vooronderzoek en handelen onzorgvuldig. In ons werk komen wij cowboys tegen die kandidaten op vacatures voorstellen zonder ze gesproken te hebben, cowboys die hun klanten niet goed kennen en zelfs cowboys die mensen durven te bellen op hun werkplek om te vragen of zij interesse hebben in een andere baan (ja, dit gebeurt echt!). Puur voor eigen gewin.

Wegpiraten

Daarnaast kom ik steeds vaker, terwijl ik voor mijn werk in de auto zit, de zogenaamde wegpiraten tegen. Roekeloos rijgedrag, geen rekening houden met andere weggebruikers en zelfs hun eigen, maar ook de veiligheid van anderen in het gedrang brengen. Op dit weggedrag moet je steeds meer berust zijn. Waarom handelen mensen zo?

Egoïsme

Egoïstisch handelen van de mens is natuurlijk gedrag. In extreme situaties zal het merendeel van de mensheid voor zichzelf kiezen en zijn of haar eigen belang voorop stellen aan die van een ander (zoals is te zien wanneer mensen massaal een vluchtweg moeten zoeken). Maar gelukkig hebben wij niet continu te maken met dergelijke situaties. We hóeven dus niet continu alleen maar aan ons zelf te denken. Mensen die dat wel doen, komen in conflict met hun omgeving. Maar denk je constant aan de ander? Dan kom je met jezelf in conflict. Het is dus zaak om een gezonde balans hierin te vinden: Gezond egoïsme. Iemand met gezond egoïsme houdt zowel rekening met de wensen van anderen als met zijn eigen wensen. Dit zal ertoe bijdragen om jezelf overeind te houden, aldus psycholoog Jeffrey Wijberg

Conclusie

Mijn conclusie is dat egoïsme alleen helpt om te overleven. De cowboys en wegpiraten gebruiken hun egoïsme dus onnodig veel. Dit is niet effectief op de weg, maar zeker niet in ons vak. Het maken van de juiste match tussen kandidaat en bedrijf, vraagt immers een hoge mate van “denken aan de ander”. Dit stellen wij bij Tjellens dan ook voorop. En daarnaast is een gezonde mate van egoïsme gewenst om onze boterham te verdienen. Ons vak is dus alles behalve geschikt voor cowboys en wegpiraten.

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818

Ben je nieuwsgierig naar meer blogs van Bianca? Lees ze hier.