fbpx

Blog: “Door Functiegericht denken missen we de boot”

De arbeidsmarkt verandert, functies veranderen, mensen veranderen, maar de aanpak voor het selecteren van nieuwe medewerkers blijft traditioneel. Hoe kan het dat wij in het bedrijfsleven functiegericht blijven denken? Door functiegericht denken missen we de boot!

Traditie

Wij zijn in Nederland gewend aan functieprofielen, aan het feit dat we een vakopleiding gevolgd moeten hebben om voor een functie in aanmerking te komen (en vergeet vooral het diploma niet!) en dat we een aantal jaren ervaring moeten hebben in het uitvoeren van een functie. Veel bedrijven hanteren dit functiegerichte denken nog steeds in werving en selectie trajecten. Ook nu het steeds lastiger wordt om nieuwe mensen te vinden.

Achterhaald

Functiegericht denken is achterhaald.  En daarmee zeg ik niet dat vooropleiding en werkervaring aan de kant geschoven moet worden, maar het moet in mijn optiek niet de bovenhand voeren in werving en selectie trajecten. Uiteraard laten niet alle beroepsgroepen het toe om functiegericht denken los te laten.  Je kunt immers geen open-hart-operatie uitvoeren als je geen kennis hebt van het menselijk lichaam. Dan kun je nog zo’n fijne vent zijn, sociaal in de omgang, communicatief vaardig en onwijs gemotiveerd, maar alleen daarmee red je ’t natuurlijk niet. Echter, andere functies laten ruimer denken zeker toe.

Ruimer denken

Ik daag bedrijven graag uit om de vraag te stellen of het écht essentieel is dat een inkoper raamovereenkomsten heeft afgesloten met leveranciers. Òf is iemand in staat, gezien zijn of haar skills en motivatie om dit zonder ervaring voor elkaar te krijgen? Nog een voorbeeld: Is het écht relevant dat een monteur met 36 jaar ervaring in de machinebouw (mechanisch èn elektrisch) ervaring moet hebben met lassen? Kan een collega die dit wel in de vingers heeft, deze taak wellicht uitvoeren, of wil de ervaren monteur dit nog leren, misschien?

De motivatie van de sollicitant weegt zwaarder dan de ervaring die hij of zij heeft opgedaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar raakvlakken in een functie en een hobby. Ligt iemand ieder weekend onder zijn oldtimer te sleutelen? Waarom zou deze persoon dan geen machine kunnen bouwen? Heeft iemand een eigen huis gebouwd en dit project zelf gecoördineerd? Waarom zou hij dan geen projecten kunnen leiden in het bedrijfsleven?

Redenen waarom werknemers vertrekken

We horen het dagelijks: “krapte op de arbeidsmarkt”: het wordt steeds lastiger om nieuwe mensen naar jouw bedrijf te trekken. Essentieel hierin is de vraag te stellen waarom mensen wél een nieuwe uitdaging zoeken. De meest gehoorde reden is dat mensen meer in hun mars hebben dan hun functie toelaat. Op een gegeven moment kennen ze het kunstje en zijn ze erop uitgekeken. Ditzelfde kunstje uitvoeren in een andere organisatie weerhoudt de meesten om over te stappen. We moeten hen dus méér bieden dan dat. Ik daag je uit: Denk ruimer, geef (nieuwe) medewerkers de uitdaging die zij zoeken en biedt hen kansen. Hierdoor gaan we de krapte op de arbeidsmarkt tegen en blijf je als bedrijf op de boot!

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in werving en selectie trajecten? Bel ons gerust op 074-7508818