fbpx

Blog: “De gevaren van een verouderd functiewaarderingssysteem”

Een functiewaarderingssysteem is een methodiek die alle functies in een organisatie op niveau of zwaarte rangschikt. Aan de hand van de rangorde van deze functies kan een beloningssysteem worden ontwikkeld. Een mooie methodiek, maar een verouderd functiewaarderingssysteem kan leiden tot gevaren.

Het doel van het Functiewaarderingssysteem

Het systeem is in het leven geroepen om de verschillen van niveaus in functies (en de verschillen in beloning) te kunnen beargumenteren. Ook is het bedoeld om inzicht in salarisgroei te kunnen geven. Een plausibel instrument zou je zeggen, maar helaas merken wij maar al te vaak dat het instrument niet meeveert in een veranderende arbeidsmarkt.

Veranderende arbeidsmarkt

Waar Nederland zo’n 2 tot 3 jaar geleden nog meer werkzoekenden telde dan beschikbare functies, is dit nu omgedraaid. Dit betekent dat de sollicitant nu een ruime keuze heeft in baanaanbod. In de branche die wij door-en door kennen (techniek) merken wij dat de werkzoekende vaak een keuze heeft uit 2 tot 3 banen, waar vaak het salaris uiteindelijk doorslaggevend blijkt. Het functiewaarderingssysteem houd geen rekening met deze verandering en een verouderd systeem kan leiden tot lonen die niet meer in lijn liggen met de huidige arbeidsmarkt.

Wat waarderen wij eigenlijk?

Daarnaast borrelt bij ons de vraag op: Wat wordt eigenlijk gewaardeerd? Eén van de gevaren is dat er alleen taakgericht gestuurd wordt en niet resultaatgericht. Maar wat als de ene medewerker nu betere prestaties neerzet dan zijn collega?

Als er geen persoonlijke waardering is, lopen bedrijven het risico dat de goed presterende medewerker zich ondergewaardeerd voelt. Een gevaar kan zijn dat deze persoon eieren voor zijn geld kiest en vertrekt. Er is immers tegenwoordig keuze zat.

Loongroei

En wat als het functiewaarderingssysteem een loongroei laat zien die niet meer marktconform is? Het volgende gevaar is dat de concurrent wel een marktconform salaris biedt en zij de kennis en ervaring van jouw medewerker, waarin jouw organisatie veel tijd en geld heeft geïnvesteerd, binnenhaalt. Dit is misschien nog wel het grootste gevaar!

Preventie

Wij zijn gewend preventieve maatregelen te treffen als het gaat om gevaren. Veiligheidsschoenen, blusdekens en waarschuwingsborden kennen wij allemaal. Maar op het gebied van verouderde systemen zijn wij nog niet zo sterk in het treffen van preventieve maatregelen. Neem daarom het huidige functiewaarderingssysteem eens onder de loep en voorkom hiermee de genoemde gevaren.

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818

Meer blogs van Bianca ten Pas lees je hier