fbpx

Blog: “Meeuwen Management”

Leiderschap bestaat in verschillende soorten en maten. De ene leider stuurt de troepen op een directieve manier, de ander meer vanuit het menselijk aspect. Zo heeft iedereen zijn eigen stijl, immers iedereen is anders. De wetenschap hanteert verschillende modellen, Tjellens hanteert de beeldspraak. Meeuwen management is zoveel zeggend.

Leiderschapsstijlen

Over de manieren van leidinggeven is al heel veel onderzoek gedaan. Stephen Covey, is wellicht de meest bekende inspiratiebron voor velen. Hij geeft aan dat leiderschap een keuze is en geen positie.

Verschillende leiderschapsstijlen zijn door diverse onderzoekers vastgelegd in modellen. Deze modellen geven ons houvast om de manager in een bepaalde stijl te kunnen “gieten”.  Maar ze wijken nog wel eens van elkaar af. Het ene model telt 4 stijlen, de ander 8 en ik ben zelfs 18 stijlen tegengekomen. Heel verwarrend….

Vergelijking met dieren

Voor sommige mensen is een beeldspraak beter te begrijpen dan een wetenschappelijk model. Dit is ook mijn eigen voorkeur. Daarom ben ik er eens voor gaan zitten om managers te vergelijken met  dieren. Het was immers dierendag vorige week…

Sommige leidinggevenden zijn net Struisvogels. Die steken hun kop in het zand in de hoop dat het probleem zich als vanzelf oplost. Je ervaart weinig steun van deze leidinggevende.

Herken je de Olifant als manager? Deze wil te snel, neemt te grote stappen en walst alles plat wat inmiddels is opgebouwd. Dit klinkt niet erg positief, maar eerlijk, in sommige gevallen is deze stijl nodig…

De Kameleon is zo’n manager die met iedereen mee kleurt. Zeg jij “blauw” dan kleurt hij of zij blauw. Zegt jouw collega “groen”, dan kleurt de manager net zo makkelijk groen. Een manager zonder eigen mening en standpunt dus. Maar ook een manager die heel flexibel is en zich makkelijk kan aanpassen aan nieuwe situaties.

De Uil is een manager die alles ziet en meekrijgt. Hij kan zijn kop 270 graden draaien zonder dat zijn lijf draait. Ideaal om onopvallend van alles wat speelt op de hoogte te zijn.

Maar de mooiste beeldspraak is wat mij betreft de Meeuw. Deze manager vliegt binnen, krijst een keer en vliegt weer weg, met een hoop shit achterlatend.

Hopelijk is dit “Meeuwen management” niet van toepassing binnen jouw organisatie. Je verwacht immers dat een manager jou steunt, laat uitblinken en met je samenwerkt. Ben je op zoek naar een organisatie met leidinggevenden die je dit kan bieden? Tjellens kijkt graag met je mee. Wij draaien graag onze kop 270 graden voor jou (of zelfs nog een beetje meer).

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jouw adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in jouw zoektocht naar een nieuwe baan? Bel ons gerust op 074-7508818