fbpx

Blog: “Optimaal geluk”

Optimaal geluk, dat is waar wij met z’n allen op af lijken te willen streven. Alles moet kloppen en alles moet nóg beter, mooier en gekker. Vroeger hadden we gewoon een mooie auto of een groot huis als status symbool, maar dit blijkt niet meer toereikend. Optimaal geluk is helemaal van nu.

De ziekte van deze tijd

Dat wij allemaal gelukkig willen zijn en steeds meer streven naar dit geluk is de ziekte van deze tijd aldus psycholoog Dirk de Wachter. In een artikel stelt hij dat “gewoon beetje thuis zijn in het weekend” wordt opgevat alsof het niet goed met je gaat. Content zijn is niet meer toereikend, het moet minstens fantastisch zijn.

Ook ik zie dit patroon terug in ons dagelijks leven. Kijk maar eens in een tijdschrift en tel eens na hoeveel anti-rimpelcrèmes, therapieën en klinieken er in genoemd worden. Het lijkt erop dat wij massaal aan een ideaalplaatje moeten voldoen om gelukkig te kunnen zijn.

Social Media versterkt dit gedrag nog eens. Daarop laten vooral zien hoe leuk ons leven is. En we willen elkaars geluk maar al te graag overtreffen: Jij hebt het leuk, maar ík heb het leuker! En wij verwachten daar dan ook nog eens massale likes op, want dat geeft ons een nóg beter gevoel.

Is dit echt geluk?

Ik stel mijzelf de vraag: Is het hebben van mooie spullen, het voldoen aan een ideaalplaatje en continu willen jagen naar meer, nou echt wat ons gelukkig maakt? Ik ben van mening dat wij van kleine dingen moeten kunnen genieten en moeten kunnen accepteren dat het leven niet altijd leuk is.

Werkgeluk

Er ontstaan steeds meer groepen die mensen helpen naar werkgeluk. Kijk! Now we’re talking! Het is erg belangrijk om een baan te hebben die bij je past en waar je energie uit kunt halen. Uiteraard met de wetenschap dat dit niet voor iedereen geldt. Sommige mensen zijn gewoon blij met het salaris dat maandelijks op hun rekening wordt gestort, niet meer en minder. Maar voor diegenen die wel de ambitie hebben zichzelf te ontwikkelen is het noodzaak te werken in een omgeving die hen dit biedt.

Eigen verantwoordelijkheid en acceptatie

Net als alle andere zaken die ons gelukkig maken, geldt ook voor werkgeluk dat je hierin je eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Een droombaan komt immers niet aanwaaien, deze maak je zelf. En soms (misschien wel vaker) moeten we gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Accepteren dat wij niet allemaal aan een ideaalplaatje kunnen voldoen.

Maar blijkt nu dat je huidige werkplek jouw de uitdaging écht niet meer kan bieden? Denk dan eens aan Tjellens. Wij zoeken graag samen met jou een werkkring waar je op je plek zit. En optimaal geluk, dat kunnen we natuurlijk niet bieden, maar we kunnen er wel naar streven.

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jouw  adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in jouw zoektocht naar een nieuwe baan? Bel ons gerust op 074-7508818 of kijk op www.tjellens.nl