fbpx

Blog: “Twente en Achterhoek: Een grote afstand of toch niet?”

Vaak worden Twente en Achterhoek, vooral door westerlingen, met elkaar verward. Als er gevraagd wordt of Winterswijk in Twente ligt, dan komen deze Achterhoekers vanzelf in opstand. Zo ook omgekeerd: Losser ligt niet in de Achterhoek, het ligt diep in Twente!

Grappig dat de inwoners van deze streken zo duidelijk het onderscheid willen zien, terwijl de mentaliteit, de streektaal en de omgeving opvallend veel overeenkomsten biedt.

Overeenkomsten

Beide streken kennen het “noaberschap” wat betekent dat mensen voor elkaar klaar staan. In beide streken “kiekt ze eerst de kat uut de boom”, je moet immers eerst weten wat je aan elkaar hebt, nietwaar?  Ook zijn Tukkers en Achterhoekers nuchtere mensen. Ze raken niet zo snel in paniek: kunnen zaken goed relativeren en baseren hun beslissingen nog regelmatig op oude boeren wijsheden. Deze bijvoorbeeld: “Veel sneeuw op oudjaar, brengt veel hooi in het nieuwe jaar”.

Rivaal

Naast deze overeenkomsten tussen de twee streken, zien enkelen elkaar nog steeds als rivaal. Recent is er nog een relletje geweest tussen Enschede en Winterswijk. Door Enschede werd promotie gemaakt in Winterswijk om het winkelend publiek naar de Twentse stad te trekken. In de Achterhoek werd hen dit niet in dank afgenomen. Veel Winterswijkers lieten weten deze manier van promoten niet erg chique te vinden. Maar (ook hier vinden we weer een overeenkomst tussen de twee streken) zij lieten dit niet zomaar gebeuren. Winterswijk heeft teruggeslagen met een paginagrote advertentie in de Twentse krant Tubantia waarin het gratis parkeren in Winterswijk werd gepromoot.

Het moraal van dit verhaal

De strekking van de campagne van Enschede was echter om mensen ervan bewust te maken dat de reisafstand tussen Twente en Achterhoek sinds kort enorm is afgenomen. Sinds de opening van de nieuwe N18 is de reisduur tussen Groenlo en Enschede slechts twintig minuten.

Ook voor werkend Oost Nederland heeft dit dus een enorm voordeel. Het zoekgebied voor mensen die een loopbaanstap willen maken, is door deze nieuwe weg enorm vergroot.

Ben jij op zoek naar een nieuwe technische uitdaging in Twente of Achterhoek? Wij helpen je er graag bij. Wil je spreken met een Achterhoeker? Dat kan bij ons! Spreek je liever met een Tukker? Ook dat is mogelijk! Dat maakt de afstand een stuk minder groot, toch?

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met u meedenkt, u adviseert en ontzorgd. Wilt u ook advies over een openstaande functie binnen uw bedrijf? Bel ons gerust op 074-7508818

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter