fbpx

Blog: “Waarom kennisdeling in het bedrijfsleven zo moeilijk is”

Ik ben een netwerker. Ik praat graag met mensen over allerlei onderwerpen. Gewoon, omdat ik vind dat het mij verrijkt. En dan gaat het lang niet altijd om het inhoudelijke verhaal, maar mijn interesse ligt meer hoe iemand omgaat met bepaalde situaties, waar hij of zij de energie precies uithaalt en wat iemand ervoor heeft moeten doen om zover te komen.

In het bedrijfsleven wordt deze manier van netwerken en kennisdeling nog niet vaak gebruikt. Kennis en informatie wordt angstvallig binnen 4 muren gehouden en mag beslist niet uitlekken (in arbeidsovereenkomsten wordt hier zelfs een boetebeding voor opgenomen). Maar waarom is kennisdeling in het bedrijfsleven zo moeilijk?

Oorsprong

Vroeger kenden we natuurlijk overal nog de hiërarchie binnen organisaties. Een top-down benadering waarin medewerkers uitvoerden wat van ze gevraagd werd. Deze manier van benaderen beperkt openheid. In de loop der jaren is deze manier van aansturing langzaam aan het veranderen. We willen samenwerken binnen de organisatie, “we doen het immers met z’n allen” wordt zo langzamerhand het motto.

Vertrouwen

Maar het willen samenwerken vraagt veel van mensen. Sleutelwoord hierin is in mijn optiek: “vertrouwen”. Terwijl de traditionele denkwijze vanuit de top “controleren” was. Een hele omschakeling dus. Tegenwoordig moeten we mensen durven loslaten, zelf hun verantwoordelijkheid geven en erop vertrouwen dat het goed komt. Doodeng voor sommigen.

Omslag

Niet alleen voor het management is deze omslag lastig. Ook groepen medewerkers vinden deze omslag nog steeds moeilijk. De jongeren zijn het (vanwege verandering in de maatschappij) gewend hun eigen mening te hebben, deze te ventileren en veel te delen op social media. Openheid is hen aangeleerd. Maar voor mensen met meer werk- en levenservaring is dit niet het geval. Zij zullen open moeten staan voor verandering. Zij zullen anderen moeten leren vertrouwen en hun competitieve overweging moeten leren loslaten. Een hele kunst als je het anders gewend bent.

Hoe dan?

Wilt u dat uw medewerkers kennis gaan delen? Dan geef ik hieronder mijn ideeën weer hoe u dit kunt bereiken:

1. Het gros van de mensen zijn volgers. Dus begin eens met het goede voorbeeld te geven. Immers: goed voorbeeld doet goed volgen, nietwaar?

2. Probeer de huidige cultuur van het bedrijf te begrijpen en analyseer hieruit hoe het komt dat mensen weerstand bieden tegen openheid.

3. Creëer een cultuur van vertrouwen. Geef mensen de ruimte, laat het controleren los en praat medewerkers regelmatig bij over de stand van zaken van het bedrijf.

4. Beloon gewenst gedrag. Zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen.

5. Laat de traditionele hiërarchie los. Zet bijvoorbeeld mensen uit diverse lagen van het bedrijf bij elkaar om gezamenlijk een project op te pakken. En dit geldt natuurlijk ook wanneer je kennis buiten de organisatie wilt delen. Nodig mensen uit, maak ze deelgenoot van uw plannen en luister naar de ervaring van deze mensen. Dit zal uw organisatie ongetwijfeld verrijken!

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met u meedenkt, u adviseert en ontzorgt. Wilt u weten wat Tjellens voor u kan betekenen? Bel ons gerust op 074-7508818.