fbpx

Blog: “Wat maakt een professional een professional?”

De vacaturebanken puilen ermee uit: Overal worden professionals gezocht. Young Professionals,  HR Professionals, Sales Professionals, noem maar op. Wij bij Tjellens vroegen ons af: Wat maakt een professional nou een professional? Wat is eigenlijk een professional?

Definitie

De encyclopedie zegt over een professional dat het iemand is die een vak, kunst of sport beoefent voor zijn beroep. Maar eerlijk gezegd waren wij ook wel zo ver en worden hier dus niet heel veel wijzer van. Want als jij je brood verdiend met het uitvoeren van een vak, ben je dan automatisch een professional? Bestaat er bijvoorbeeld een “Elektromonteur Professional” of een Mechanical Engineer Professional”? Nieuwsgierig als wij zijn, zijn we verder gaan zoeken.

Het woord is afgeleid van het woord “professioneel” waarmee wordt bedoeld: niet stuntelig of goed georganiseerd. Tja. We zoeken gewoon de tegenstelling op, dachten we. De tegenstelling voor professional is echter “amateur”. Dat beantwoord nog steeds niet onze vraag want waarom zoeken we geen HR Amateurs of Sales Amateurs, iemand die het vak nog leren moet? Bestaat de Young Professional dan eigenlijk wel, of is dit dan een “Young Amateur”?

Geschiedenis

Het woord professional is ontstaan door het woord “profileri”. De betekenis hiervan is “openlijk verklaren”, te vertalen als een professor die openlijk heeft verklaard les te zullen geven. Later is hieruit het woord “professie” ontstaan, een voorzichtig bruggetje naar het synoniem.

Synoniem

Nu komen we ergens: Het synoniem voor professional is namelijk “vakkundig”, zo zegt het synoniemenwoordenboek. Dus, als jij jouw vak tot in de puntjes beheerst, zou je een professional moeten zijn. Volgens ons dekt dit echter nog niet volledig de lading en hebben daarom de loep eens gelegd op onze doelgroep.

Tjellens en Professionals

Tjellens bemiddeld Technisch Professionals. En zij zijn veel meer dan enkel vakkundig, niet stuntelig of goed georganiseerd. Dus hebben wij eens gekeken waar onze professionals aan voldoen. En nu zijn we er! Wij hebben het antwoord gevonden! De Tjellens Professional is een professional omdat:

  • hij (of zij) tijd en energie heeft gestoken in het eigen maken van een specialisme;
  • hij binnen zijn of haar vakgebied volledig zelfstandig functioneert;
  • hij kan omgaan met en anticiperen op problemen en veranderende situaties binnen hun specialisme;
  • hij is sterk verbonden met het vak (soms nog meer dan met de organisatie waar hij of zij voor werkt) en is soms aangesloten bij een beroepsvereniging.

Heb je, door het lezen van dit blog nou interesse om eens kennis te maken met één van onze professionals? Leg dan gerust contact met ons.

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818