fbpx

Blog: “Wij hebben zon nodig”

De wintertijd is aangebroken en de donkere dagen staan weer voor de deur. Een periode waarin mensen over het algemeen wat minder energie hebben. Ik merk dit aan mijzelf, maar ook aan mijn omgeving. Deze periode lijkt uitermate geschikt om ziek te worden of sterker nog “om te rollen”. Het is mij duidelijk: We hebben zon nodig!

Zonlicht helpt ons te overleven

Mijn gevoel werd bevestigd toen ik het volgende onderzoek las. In de jaren 60 heeft de Franse geoloog Michel Siffre zich vrijwillig twee maanden laten opsluiten in een grot om te onderzoeken welk effect zonlicht heeft op ons leven. Hoewel uit zijn verslag bleek dat eten, slapen en waken keurig in de pas had gelopen met het leven buiten de grot, liep hij een maand achter. Tien jaar later heeft hij dit onderzoek nog eens herhaald, maar dan voor de periode van 6 maanden. Dit verliep anders. Op de 79e dag begon hij zijn verstand te verliezen en werd hij depressief. Zijn bioritme was helemaal van slag.

De meeste planten en enkele dieren zijn afhankelijk van zonlicht. Op mensen heeft het dus een duidelijk effect.  De één heeft slechts wat moeite met opstaan ’s ochtends (daar ben ik er één van), maar er zijn ook mensen die meer last ervaren. Enkelen hebben zelfs te kampen met een winterdepressie. Heel verklaarbaar, want er is simpelweg minder licht. We gaan in het donker van huis en komen in het donker weer terug. Lichttherapie wat daglicht nabootst, biedt in dat geval een uitkomst.

Kunstlicht

Het kunstlicht dat wij tegenwoordig te verduren krijgen (zoals TL-, halogeen en LED licht) heeft naast de donkere dagen ook een invloed op ons bioritme. En helaas niet in positieve zin. Sinds het continu gebruik van beeldschermen is onderzocht en bewezen dat wij korter zijn gaan slapen. Over een periode van 50 jaar zou dit zelfs 2 uur zijn! En ik hoef vast niet uit te leggen dat dit een effect heeft op onze stemming.

Positieve invloed van zonlicht

Zonlicht helpt ons niet alleen bij het in stand houden van ons dag- en nachtritme, het heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Zo krijg je door de vitamine B uit het zonlicht sterkere botten. Het stimuleert zelfs de bloedsomloop, wat een positief effect heeft op de huid. Door de warmte van de zon, werkt de stofwisseling zelfs ook beter. Genoeg redenen dus om de zon in de donkere dagen op te zoeken. Slechts 15 minuten per dag is al genoeg om voldoende vitamine B op te nemen.

Hoe dan?

Nu het ’s ochtends nog licht is voordat ik naar mijn werk vertrek, wandel ik een klein kwartiertje rond de gracht. De zon schijnt dan natuurlijk nog niet, maar het daglicht maakt mij wakker. Ook heb ik mij voorgenomen de komende tijd iedere middag even naar buiten te gaan om zoveel mogelijk daglicht (en eventuele zonnestralen) op te pikken. Gelukkig ben ik gezegend met een mooie werkplek met heel veel daglicht, wat natuurlijk ook positief bijdraagt. En in het weekend pak ik, als het even kan de fiets. Heel belangrijk want wij hebben de zon de komende tijd heel hard nodig!

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen? Bel ons gerust op 074-7508818