Varen we nog op koers?

Privé: Bianca ten Pas 04/01/2019

Ken je dat? Het gevoel dat je met jouw bedrijf een koers vaart, maar niemand weet precies waar naar toe? Hoe lastig is het om je bezig te houden met strategie als de dagelijkse gang van zaken al zoveel aandacht vraagt?

Koers bepalen

Eigenlijk weten we het allemaal wel dat je in een bedrijf waar meerdere mensen werken een koers moet hebben om duidelijk te krijgen waar je naartoe werkt met z’n allen. De grote en kleine ondernemers hebben immers allemaal bij de opstart van een bedrijf een businessplan moeten maken. Maar vaak verdwijnt deze na verloop van tijd in de la en leven we ons dagelijks leven.


De waan van de dag

De waan van de dag is leidend. Logisch ook, want met de dagelijkse werkzaamheden verdient jouw bedrijf waarschijnlijk het brood. Maar wat als de markt veranderd? En dit effect heeft op de productie-aantallen of jouw diensterlening? Blijf je dan doorkabbelen op zee, of bepaal je opnieuw een koers?


Opnieuw de koers bepalen

Opnieuw een koers bepalen is essentieel om te kunnen overleven op de zee die ondernemen heet. Wie weet kom je in de toekomst in een heftige storm terecht, of heb je helemaal geen wind meer in de zeilen. Dan moet je toch een plan hebben die je vertelt hoe je uiteindelijk weer aan land kunt komen?


Niet anders bij ondernemen

Bij ondernemen werkt het niet anders. Je hebt nou eenmaal te maken met omgevingsfactoren waar je geen invloed op hebt. Er kunnen zich op ieder moment verrassingen voordoen, zoals de verkiezingsuitslag van afgelopen week bijvoorbeeld. Maar ook de toename of afname van jouw product of dienst kan ineens als verrassing komen.


Kritisch

Ik ben een kritisch persoon en vraag mij heel regelmatig af of de dingen die ik doe mij een goed gevoel of resultaat opleveren. Zit ik nog op koers, of moet ik iets veranderen? In mijn optiek zouden ondernemers deze vraag ook regelmatig moeten stellen. En niet alleen “de hoge baas” is hiervoor verantwoordelijk, dit geldt ook voor iedere medewerker én iedereen in het dagelijks leven. Bepaal waar je naartoe wilt werken, deel dit met anderen, grijp in als het anders gaat dan verwacht en vaar vervolgens verder in de nieuw ingeslagen richting.


Bianca ten Pas, Senior Recruiter


Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818 
Ben je nieuwsgierig naar meer blogs van Bianca? Lees ze hier.