Wat als werving en selectie er anders aan toe zou gaan dan nu?

Privé: Bianca ten Pas 10/11/2019

Wat als? Ik vind het een interessante vraag en een minstens zo leuk televisieprogramma. Wat zal deze vraag teweeg brengen in het vakgebied van werving en selectie?

Wat als niemand meer hoefde te solliciteren?

Geen uren meer spenderen aan het vinden van een passend bedrijf, geen zweetdruppels meer besteden aan jouw motivatiebrief, geen CV meer opstellen, geen spannende gesprekken meer, maar gewoon een bedrijf binnenlopen, kijken of er een werkplek beschikbaar is, even proefzitten op je bureaustoel en als die lekker zit, gewoon gaan beginnen aan je nieuwe baan. Daar wordt een sollicitant toch vrolijk van?

Wat als een CV geen successen toonde, maar mislukkingen?

Hilarisch: Een opsomming van werkervaring waarin je alleen je mislukkingen benoemt. “Ik ben aangenomen als projectleider en diende de projecten te bewaken op basis van kosten, kwaliteit en levertijd. De levertijd is op 5 maanden na niet gehaald en we liepen financieel rond de € 30 K uit de pas.” Mooie gesprekstof, zou ik zeggen.

Wat als je alleen aangeeft wat je niet wilt?

Wat je niet wilt doen is in mijn optiek minstens zo belangrijk als bepalen wat je wel wilt. Wat als je aangeeft dat je beslist geen postverwerking meer wilt doen, geen vergaderingen meer wilt notuleren of geen klanten wenst te bezoeken? Misschien best wel functioneel…

Wat als de sollicitant de vragen tijdens een gesprek mocht stellen?

“Om welke redenen zou ik hier moeten komen werken?” “Waar staat het bedrijf over 5 jaar?” “Wat zijn de mindere kanten van uw organisatie? Nu ik er zo over nadenk… dàt worden leuke gesprekken!

Wat als de sollicitant een afwijzing stuurt?

Ik zie het al voor me: “Heel hartelijk dank voor uw vacature. Tot mijn spijt moet ik u mededelen dat ik geen gebruik zal maken van de uitnodiging voor het eerste sollicitatiegesprek. De reden hiervoor is dat er andere bedrijven zijn die beter aansluiten op het profiel.”

De wereld van werving en selectie zal er op deze wijze wel anders uit komen te zien. In enkele gevallen zal het functioneel zijn en in de meeste gevallen erg hilarisch. Misschien kunnen we overwegen er een televisieprogramma over maken.


Ben je inmiddels in de stemming om meer “wat als?” vragen beantwoord te krijgen? Klik dan op deze link voor een leuk filmpje.

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, je adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in uw werving en selectie trajecten? Bel ons gerust op 074-7508818.