De meest vreemde gedragsregels ooit

Privé: Bianca ten Pas 04/26/2019

Dat niet iedereen maar kan doen en laten wat hij zelf wil, dat kan ik wel begrijpen. Maar soms kom je wel heel vreemde gedragsregels tegen. De meest vreemde gedragsregels zetten we voor je op een rij. Gewoon omdat het leuk is.

Vreemde gedragsregels voor burgers
We beginnen met de regels waar burgers zich aan moeten houden. In sommige gemeenten is het bijvoorbeeld verboden het gras te betreden in parken. Ook wel logisch eigenlijk. Er zijn niet voor niets paden aangelegd om op te lopen en bankjes om op te zitten. Wat zou je dan nog op het gras moeten?

Ook zag ik laatst ergens op een openbaar terrein een bord hangen met daarop de tekst: “verboden zich hier op te houden zonder redelijk doel”. Vreemd en roept op z’n minst vragen op. Want is het wel een redelijk doel als ik langs dit bordje loop, of riskeer ik nu als onschuldige burger een boete?

In Meppel en Zoetermeer bestaat er serieus een gluurverbod. Daar is het verboden even terloops bij de buren naar binnen te kijken als je er langs loopt. Het gluurverbod geldt zowel voor het bespieden met of zonder verrekijker ‘of enig ander optisch instrument’ van personen in gebouwen, woonwagens of woonboten.

Vreemde gedragsregels in het bedrijfsleven

En dan gaan we verder met de vreemde gedragsregels waar wij ons als werknemers aan dienen te houden.

Denk erom dat je niet bij alle bedrijven zomaar een muziekje mag aanzetten. Dus als je dan toch wat vertier horen wilt, dien je oordoppen in te doen. Maar, het is dan wel strikt verboden mee te neuriën, mee te trommelen of mee te fluiten met deze muziek. Sommige bedrijven zetten daar zelfs een sanctie op als je dit wel doet.

En bij Google mag je jouw collega waar je een oogje op hebt, slechts één keer op date vragen. Zegt deze “ik kan dan niet”, of “ik heb het druk”, dan geldt dit helaas als een nee. Je bent dan genoodzaakt op zoek te gaan naar een ander…

Tot slot een vergeten gedragsregel. Het gedrag uit het volgende voorval had de werkgever helaas niet in een protocol vastgelegd: Een werknemer die 12,5 jaar in dienst was, nodigde alle collega’s uit in de kantine om dit te vieren met een broodje kroket. Hartstikke leuk idee, maar de praktijk wees echter anders uit. De werknemer deed vervolgens een beklag over de werkgever door een zelf meegebrachte microfoon. Tot overmaat van ramp had deze werknemer in plaats van broodjes kroket een stripper meegenomen. En dat vond de werkgever niet leuk… Het gevolg spreekt denk ik wel voor zich.


Wat denk jij? Zou de werkgever een extra gedragsregel hebben opgenomen in het protocol?


Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818.


Ben je nieuwsgierig naar meer blogs van Bianca? Lees ze hier.