fbpx

De top 5 van grootste managementblunders

Privé: Bianca ten Pas 02/14/2019

Herken je dat? Dat jouw manager, directeur (of een collega) een uiting doet waar je tenen van gaan krommen? Wij kennen ze ook. De grootste managementblunders hebben wij voor je verzameld in dit blog.

Blunder 1 Mensen publiekelijk aanvallen

De directeur van een bedrijf vertelt in een speech wat de plannen zijn voor het komend jaar. Daarin vertelt hij ijskoud dat de mensen van afdeling x (ik zal geen namen noemen, terwijl de directeur in kwestie dat wel doet) het komende jaar wel een tandje harder moeten gaan lopen. De medewerkers van deze afdeling weten echter nog van niks en zijn zich van geen kwaad bewust. Lekker motiverend!

Blunder 2 De telefoon beantwoorden tijdens een persoonlijk gesprek

Ik vind het vervelend wanneer je met iemand in gesprek bent en de telefoon gaat. Het wordt irritant wanneer deze telefoon zonder blikken of blozen ook nog eens wordt opgenomen. Het allerergste vind ik het, wanneer wij dit teruggekoppeld krijgen van onze kandidaten die dit hebben meegemaakt tijdens een sollicitatiegesprek (een waargebeurd verhaal). Goed bezig, deze kandidaat gaat vast en zeker voor jullie bedrijf kiezen!

Blunder 3 Zelfbeheersing verliezen

Hier weet ik een aantal voorbeelden van te benoemen, maar het leukste voorbeeld is dat mijn toetsenbord het ooit heeft moeten begeven omdat mijn gesprekspartner zijn zelfbeheersing verloor en heel hard op míjn toetsenbord sloeg. Ik denk dat ik het een jaar lang zonder de “z” heb moeten doen. Bijna lachwekkend.

Blunder 4 Zelfoverschatting

Zo belde een manager zijn assistent op om haar de opdracht te geven Schiphol te bellen en te melden dat hij bijna was gearriveerd. Vervolgens kwam de vraag of ze even wilden wachten met vertrekken. Dan kan het zijn dat jij jezelf ietwat overschat, is mijn idee. Zo word je lekker serieus genomen ook.

Blunder 5 Cruciale woorden ombuigen

Zo heb ik ooit bij een bedrijf gewerkt waar wij competentiemanagement wilden gaan inzetten. Destijds een mooie en passende tool om mensen te kunnen sturen op de competenties die zij bezitten, maar ook medewerkers competenties te laten ontwikkelen. Om draagvlak te creëren binnen de organisatie liet ik de directeur in een personeelsbijeenkomst vertellen over dit onderwerp. Alleen hij had het steevast over “COMPETITIEmanagement”, wat in mijn optiek echt heel iets anders is!

Ondanks dat je kromme tenen krijgt van dergelijke situaties, kunnen we er toch hopelijk smakelijk om lachen. Managers ga vooral door met blunderen, want dan hebben we volgend jaar weer een nieuwe top 5 van grootste managementblunders!

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818


Ben je nieuwsgierig naar meer blogs van Bianca? Lees ze hier.