fbpx

Heb jij een onbegrepen beroep?

Privé: Bianca ten Pas 06/07/2019

Heb jij een onbegrepen beroep? Een beroep waar anderen niet zoveel vanaf weten, maar er wel een oordeel over hebben? Wij herkennen het.

Niet begrepen
Zo las ik vandaag op linkedin een post dat een restauranthouder muzikanten uitnodigt om daar gratis hun muziek ten gehore te brengen. Volgens de restauranthouder een mooie mogelijkheid voor de muzikant om zijn of haar muziek te promoten. Een muzikant die op dit bericht reageerde was het hier (terecht) niet helemaal mee eens. Hij gaf aan nog een restauranthouder te zoeken die gratis voor hem en zijn vriendin wil koken. Een leuke reactie waarmee hij op een scherpe manier aangeeft dat zijn vak niet helemaal begrepen wordt.

Ik snap ‘m wel: Muzikanten zijn vaak zelfstandig ondernemers. Zij hebben een forse investering moeten doen in de aanschaf van hun kostbare instrument(en) en deze moet regelmatig worden onderhouden (vaak complex onderhoud, tegen hoge kosten). Zij moeten in eigen tijd studeren op stukken die zij moeten uitvoeren. Hier staat dus geen vergoeding tegenover. Daarnaast reizen zij doorgaans dagelijks naar diverse locaties wat uiteraard ook geld kost. Dus hoezo gratis optreden?

Nog zo’n onbegrepen beroep is het vak van stucadoor of tegelzetter. Zij zijn onderdeel van een geheel bouwproces (dat altijd uitloopt). Of de tegelzetter of stucadoor ten eerste zijn werk voor een prikkie wil doen (want de beunhaas doet het voor minder) en o ja… het moet volgende week af, want dan komen ze de badkamer of keuken installeren. Niet te doen…

Herkenning van onbegrip

Om eerlijk te zijn, wordt ons vak ook niet altijd begrepen. Vaak wordt gedacht dat een recruiter een CV uit de la trekt, deze in de mailbox van een P&O-er schuift, met een beetje geluk nog een gesprek regelt en daar exorbitante bedragen voor durft te vragen. Maar gelukkig is ons vak niet zo makkelijk. (ik zou mij te pletter vervelen als dat wel zo was).

Specialisten in werving en selectie verrichten, net als muzikanten, werk zonder ervoor betaald te krijgen. Ook zij investeren tijd en geld. Zij bouwen een netwerk op met kandidaten die bij hun doelgroep horen, bezoeken klanten om de vraag te inventariseren, stellen offertes op, bij opdrachten investeren zij in allerlei tools om mensen te enthousiasmeren voor een functie, nemen tijd voor gesprekken (vaak meerdere om uiteindelijk de beste kandidaten te selecteren voor de opdrachtgever), wijzen sollicitanten op een persoonlijke manier af wanneer de keuze op een andere kandidaat is gevallen bieden nazorg aan de klant en kandidaat en krijgen hiervoor alleen een fee wanneer de opdrachtgever de detachering of het dienstverband aangaat.

Daarnaast is het ook voor werving- en selectiespecialisten meestal onmogelijk om onder tijdsdruk een opdracht in te vullen, net als de tegelzetter en stucadoor. Zij worden namelijk ook beïnvloed door de omgeving. Tegelzetters en stucadoors zijn afhankelijk van de planning van de bouwers, werving- en selectiespecialisten van de doelgroep en het aanbod daarvan. In beide gevallen is een goede en regelmatige communicatie met de opdrachtgever essentieel.

Wij begrijpen heel goed dat ons vak en andere beroepen niet altijd evengoed te doorgronden zijn. Maar kijk uit met het vragen naar het onmogelijke en oordeel niet te snel. Er zit namelijk vaak een verhaal achter het verhaal.

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818

Wil je meer blogs van Bianca lezen? Klik hier.