Samen = te soft of …1+1=3?
Het nieuwe samen in 2021
Mark Rutte heeft harde maatregelen aangekondigd om de ontwikkelingen van COVID-19 het hoofd te bieden. Hij eindigde zijn toespraak met: alleen samen komen we hier doorheen, met elkaar en voor elkaar. Is dit het nieuwe samen of …?
Door de jaren heen ben ik in ieder geval overtuigd geraakt dat je veel meer bereikt samen met iemand dan alleen. Laatst zei een vriend tegen mij: “Kom je er niet uit, bel me want ik help je graag”. Herkenbaar, toch?!
En toch is ‘samen’ een lastig ding. Want samen betekent je min of meer je kwetsbaar opstellen, het betekent delen. Delen van kennis, van ervaringen, mogelijk ook van opbrengst. Samen betekent vaak ook compromissen sluiten, beslissingen delen, misschien zelfs wat zelfstandigheid inleveren?
Hoe vaak ook het ‘samen’ zijn meerwaarde heeft bewezen, telkens weer blijkt dat hier met de nodige terughoudendheid naar wordt gekeken. Maar waarom eigenlijk? Als het een bewezen meerwaarde is, waarom werpen we drempels op om dit voordeel voor ons uit te schuiven?
De reden ligt onder andere in het zelfstandig handelen. Zelfstandigheid is in ons dagelijks handelen steeds belangrijk geworden. Het zit overigens al eeuwen in ons DNA: Nederlanders zijn een ondernemend volkje, de zgn. VOC mentaliteit (bron: Jan Peter Balkenende). Wij doen!
We zijn ook nuchter en eigenwijs. En we worden dagelijks gevoed met negatieve berichtgeving in de media. Zien we ‘samen’ als een kans of als een bedreiging, of wel, positief of negatief.
Het nieuwe ‘samen’, daar ligt een uitdaging. Maar ook zeker een grote kans, zeker als het gaat de crisis van deze tijd te doorbreken. ‘Samen’ wordt het nieuwe werken in 2021, want met ‘samen met en voor elkaar’ (bron: Mark Rutte) uitdagingen aangaan betekent, hoe dan ook, winst, voor iedereen! Dit nieuwe ‘samen’ is ook de nieuwe trend met als voorbeelden Airbnb en Uber.
Een voorbeeld van een nieuw ‘samen’ is recentelijk gelanceerd door 8vance matchings technologies uit Venlo. Het matchingsplatform Jobliebe (www.jobliebe.com) stimuleert het ‘samen’ met zogenaamde Ecosystemen, die op basis van BIG DATA, AI, soft-skills en klikgedrag, vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengen. Die Ecosystemen bestaan uit bedrijven, al dan niet zakenpartners, die compatible zijn als het gaat om vraag en aanbod bij elkaar brengen. Zo ben je samen sterker door resources te delen en gezamenlijk uitdagingen aan te gaan. Reageren? Hoe zie jij samen? Stuur je comment en vragen naar haijewout.swart@gini-solutions.com Intussen: blijf gezond en een fantastisch 2021 toegewenst.