Keuzes maken

Bob van den Berg 11/08/2019

Keuzes maken, we doen het continu. Variërend van een keuze voor een avondmaaltijd tot grotere beslissingen als het kopen van een woning of het veranderen van baan. Hoe bepalen wij eigenlijk onze keuzes?

Keuzes voor kleine dagelijkse dingen
De keuzes die wij maken voor kleine dagelijkse dingen: Welke radiozender zal ik opzetten, wat trek ik aan vandaag en wat eten we vanavond, wordt veelal bepaald door ons humeur, omgevingsinvloeden en het gevoel van tijdsdruk. Vandaag maken we andere keuzes dan morgen.

Keuzes voor middelgrote zaken

Over middelgrote zaken denken we vaker wat langer na. Gaan we volgend jaar op vakantie en zo ja, waar naartoe? De keuken is eigenlijk aan vervanging toe, zullen we? Bij deze keuzes komt ratio meer kijken. Hebben we het benodigde geld beschikbaar? Is de keuze om het te doen realistisch en daadwerkelijk nodig?

Keuzes voor grote veranderingen

Het langst doen we over het maken van keuzes voor grote, ingrijpende veranderingen. Het kopen van een woning bijvoorbeeld, dat doen we niet dagelijks. En van baan veranderen, dat is ook zoiets wat niet alledaags is.

Het nemen van deze grote beslissingen

De keuzes maken we niet vanzelf. We twijfelen ons suf. Van het één op andere moment horen we stemmetjes in ons hoofd die ons besluit om zeep willen helpen. We lijken ineens te verzanden in allerlei (soms zinloze) details die onze beslissing beïnvloeden. Heel bijzonder.

Recent las ik een boek over een bus met verschillende “ikken” een mooie en heldere metafoor over de beïnvloeders van beslissingen. De schrijvers van het boek beschrijven een persoonlijkheid als een autobus vol met passagiers. Jijzelf bent de chauffeur. De passagiers willen echter niet allemaal dezelfde richting op en willen allemaal de bus besturen. Zo wil de Pleaser dat iedereen het naar zijn zin heeft, de Perfectionist wil dat je perfect rijdt en de Pusher wil zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn. Het is per persoon verschillend welke passagier aan het stuur zit. De subpersonen nemen het stuur over wanneer de situatie erom vraagt. Een mooie metafoor hoe besluiten worden gemaakt.

Het is dus normaal dat wij twijfelen over het nemen van besluiten voor grote veranderingen. Accepteer dit ook vooral en doe onderzoek (bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken met anderen). Weet ook dat een keuze niet definitief is, ook al lijkt dat soms wel zo.

Loopbaan APK

Twijfel jij over je huidige baan? Hiervoor heeft Tjellens een Loopbaan APK ontwikkelt. De bus en een personenauto laten we immers ook jaarlijks checken of alles nog naar behoren functioneert. Wil je dit ook met jouw loopbaan? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs voor een eerlijk advies over jouw kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Bob van den Berg,

Senior Recruiter

Tjellens is een strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, je adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen? Bel ons gerust op 074-7508818.