fbpx

De kracht en het gevaar van Twentse nuchterheid

Privé: Bianca ten Pas 07/05/2019

De Twentse nuchterheid vertaalt zich in de uitspraak: “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Bij deze nuchterheid voel ik mij goed. Ik vind het een mooie eigenschap, maar schuilt er ook nog een gevaar in nuchterheid?

Bescheidenheid

In het Oosten van het land staan wij erom bekend nuchter te zijn. Een eigenschap die hierbij in het verlengde staat is bescheidenheid. Wij zijn niet zo goed om anderen te vertellen wat je positieve eigenschappen zijn. Complimenten worden lastig gegeven, maar misschien nog wel moeilijker in ontvangst genomen. Als jij je werk doet, dan word je als Twentste nuchtere (nuchter mens) er toch gewoon voor betaald?

Ondernemers

Ook ondernemers in het oosten zijn nuchter. In het verlengde hiervan staat betrouwbaarheid. Als wij een afspraak met elkaar maken, dan staat deze afspraak. “I’j kunt d’r van op an”, wordt dan gezegd. In het westen van ons land wordt deze betrouwbaarheid enorm gewaardeerd. Er worden veel opdrachten uit het westen van het land aan ondernemers uit het oosten verstrekt. En wij in het oosten zeggen dan weer: “Mooi” en gaan weer over op de orde van de dag.

Poespas

Bij nuchterheid hoort vooral ook dat je eerst de situatie maar eens aankijkt voordat je hulp inschakelt. Hulp inschakelen wordt gezien als “poespas”. Pas als er ledematen van het lichaam vallen, gaan wij oosterlingen naar de dokter. En bel je pas de tandarts op het moment er bij een lachbui je tanden op de grond vallen.

Gevaar

En hier zit meteen een gevaar in nuchterheid. Er wordt maar weinig hulp ingeschakeld in deze regio. We kijken het nog even aan, proberen het eerst zelf, kijken het nog eens aan en wachten tot het echt niet meer verder kan. Niet handig als je ergens in vastloopt en de situatie bijna onmogelijk wordt om het nog op te lossen.

Leren

Wat dat betreft kunnen wij uit het oosten nog wel wat leren van onze landgenoten in het westen. Daar is het vragen om hulp veel normaler. Wij noemen dat dan alweer snel “gladde verkoop”, maar hoe prettig is het krijgen van advies van een deskundige? Waarom maken wij het ons soms zo moeilijk? En… samenwerken is toch eigenlijk veel leuker dan alleen?

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een nuchtere, bescheiden arbeidsbemiddelaar voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818.

Ben je nieuwsgierig naar meer blogs van Bianca? Lees ze hier.