De mannen achter Ratio Electric

Chris Lemmens 08/16/2021

Om een beter beeld te krijgen bij de context van de vacature van Business Development Manager heb ik gesproken met Thomas van het Kaar, die als managing director eindverantwoordelijk is bij Ratio Electric.

Samen met Nick van Hussen is hij eind 2020 ingestapt bij Ratio Electric. Met een groep ondernemers (i4hi) hebben ze de meerderheid van de aandelen overgenomen van de vorige eigenaar. Met deze overname hebben ze een leidende rol genomen in het management van de organisatie. Het doel is om Ratio Electric verder uit te bouwen en zo, met een lange termijn horizon, een duurzaam succesvolle organisatie neer te zetten.

Thomas heeft naast een diversiteit aan ondernemende activiteiten een achtergrond in strategische consultancy en de energiesector. Nick neemt zijn expertise mee vanuit de financiële dienstverlening met een specialisatie in fusies en overnames en heeft inmiddels ook een aantal ondernemingen succesvol vormgegeven. Beiden hebben een zeer sterke voorkeur voor MKB-bedrijven; de dynamiek, betrokkenheid en de combinatie van ondernemen en slim in de markt actief te zijn spreken hierin extra aan. Waarbij de voorkeur bestaat om maatschappelijk verantwoorde activiteiten te ontplooien. Dit alles komt bijeen in Ratio Electric.

Reden om Ratio Electric over te nemen?
De redenen om in te stappen bij Ratio Electric zijn verschillend van aard. Allereerst is Ratio actief in een erg interessante markt, waarover straks meer. Daarnaast buigt Ratio over een ruim 35-jarige historie waarin een stabiel en innovatief bedrijf is vormgegeven dat gebaseerd is op twee pilaren: kwaliteit en innovatie. In de loop der jaren heeft men internationaal een trouwe kring van klanten en leveranciers opgebouwd. Dit alles in een familiaire cultuur, waar iedereen gemotiveerd is om succesvol te zijn. Het voorland van Ratio is erg interessant in het licht van de energietransitie die gaande is en waarbinnen Ratio een grote rol van betekenis kan spelen.

Het perspectief van Ratio Electric?
Het is al benoemd, de exploderende markt die de energietransitie teweegbrengt en waar Ratio actief in is, biedt veel perspectief. Tussen 2030 en 2035 zullen de elektrische auto’s absoluut het straatbeeld gaan domineren in Nederland en in de rest van Europa. Schattingen duiden op een aantal van zo’n 35 miljoen auto’s die elektrisch aangedreven worden in 2030. Daarbij bestaat de overtuiging dat de energiemarkt transparanter wordt en van aanbod gestuurd naar vraag gestuurd gaat. Dus de individuele gebruiker (onderdeel uitmakend van het grootste gedeelte van het vragende deel van de markt) krijgt veel meer grip over de wijze waarop hij energie afneemt en welke prijs hij ervoor betaalt. Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor het aanbieden van producten en diensten aan particulieren en  MKB  waarbij gebruikersgemak, transparantie en service cruciaal zijn.
Ratio Electric levert al jaren laadpalen voor elektrische auto’s en bijhorende artikelen. Nu is het moment om de omslag te maken naar nieuwe generaties die laagdrempelig in gebruik zijn en de consument of gebruiker met slimme functionaliteiten ondersteunen in de behoefte die hij heeft. Hierin ligt ook de rol van de Product & Development Manager besloten, waarbij niet uitgesloten wordt dat het productportfolio later uitgebreid wordt wanneer dit bijdraagt in de doelstellingen van Ratio. Echter first things first!
Ratio laat de consument zelf op deze wijze ook zo goed mogelijk bijdragen aan de energietransitie!

Waarom werken bij Ratio Electric?
Wanneer je thuis bent in product development waarbij je werkt met elektronische goederen en verantwoordelijk wil zijn voor het ontwerp, de uitvoer tot en met de meegestuurde gebruikershandleiding in een passende verpakking. Hier dus de centrale rol speelt waarbij je alle betrokken partijen managet, leidend bent in de te maken keuzes en wil blijven verbeteren. Dan moet je je thuis voelen in deze rol. Zeker wanneer je dit wilt doen in een scale-up achtige omgeving. Waarbij wel kan worden teruggekeken op jaren ervaring, ontwikkeling, een organisatie die haar bestaansrecht al heeft bewezen met een stevige ambitie in de energietransitie.
Wil je dingen anders doen in een learning by doing setting (natuurlijk wel doordacht), beter worden dan je concurrent, een bestaande structuur aanpassen naar één die nodig is de doelstellingen te bereiken, een team bouwen? Kortom deelnemen aan deze reis waarbij je wordt aangesproken op je strategische, tactische en operationele kwaliteiten. Dan past deze rol en organisatie goed bij je.