Vergeten Beroepen

Privé: Bianca ten Pas 09/27/2019

Hoewel het vak geschiedenis vroeger op school van mij gestolen mocht worden, ben ik nu toch wel van de nostalgie. Mijn huis staat bijvoorbeeld vol met retro spullen en ik fiets op een vintagefiets: prachtig vind ik het. Het is natuurlijk ook wel trend: oud wordt weer nieuw. Dit geldt ook voor enkele beroepen, maar niet voor alle. Sommige beroepen van vroeger zijn ook gewoon niet meer voor te stellen dat ze überhaupt hebben bestaan. Dit zijn enkele vergeten beroepen.

Porder

Zo bestond vroeger het beroep Porder. Een porder was een werknemer die bij gezinnen langs de deuren ging om de vader des huizes bijtijds wakker te maken door met een hengel tegen het raam te tikken. Er bestonden immers nog geen wekkers en vader moest wel op tijd op zijn werk verschijnen natuurlijk.

Letterzetter

Toen ik een opleiding moest gaan kiezen, heb ik gekozen voor het grafische vak. Tijdens deze opleiding heb ik natuurlijk de geschiedenis binnen het vak geleerd: de traditionele boekdrukkunst. Vroeger bestond dan ook het beroep letterzetter, de grafisch vormgever van toen. Deze vormgever van de krant stelde alle teksten samen uit losse lettertjes die vervolgens in de drukpers gezet werd. Door het ontstaan van computers werd dit vak gedigitaliseerd en verdween de letterzetter.

Schillenboer

De schillenboer. Ken jij dit beroep nog? Ik kan mij nog herinneren dat de fruit- en groenteschillen in een emmer aan straat werden gezet (maar ik was toen echt nog heel jong hoor :)). De schillenboer reed door de straat, kiepte de emmer leeg in zijn aanhangwagen en zette de emmer weer leeg terug. De verzamelde schillen verkocht de schillenboer door als veevoer. Door een uitbraak van mond-en- klauwzeer heeft de overheid het verkopen van schillen als veevoer verboden.

Melkboer

Ook dit weet ik nog. Iedere zaterdagochtend kwam de melkboer in zijn wagen voorrijden. Je kon naar de wagen toelopen, maar je kon ook je flessenmandje voor de deur zetten met een boodschappenlijstje erin. De melkboer zette de bestelling dan keurig voor je deur. Door de opkomst van supermarkten was het niet meer lonend deze wagens langer te laten rijden en verdween dit beroep.

Scharenslijper

Een iets ouder beroep is de Scharensliep (scharenslijper). Deze persoon ging langs de deuren om scharen en messen (en in de winter ook schaatsen) te slijpen. Alle benodigde gereedschappen lagen in een duwkar of bakfiets. Later werd deze uitgebreid met een slijpwiel die werd aangedreven door een diesel- of bezinemotor. Tegenwoordig kopen we òf onderhoudsarm gereedschap òf als iets is versleten nieuw gereedschap en gooien we het oude weg. Dat was vroeger natuurlijk ondenkbaar!

Comeback van vergeten beroepen

Sommige beroepen zijn een paar jaar uit het straatbeeld verdwenen geweest maar maken nu een comeback.

Bierbrouwer

Het bierbrouwen komt weer helemaal op. Er wordt steeds meer speciaalbier gedronken naast de reguliere pilsjes. In heel veel dorpen en steden ontstaan er daarom weer speciaalbier brouwerijen. Maar ook gaan er weer mensen thuis bier brouwen. De brouwpakketjes zijn tegenwoordig in veel winkels te koop. En er bestaat sinds vorig jaar zelfs een MBO opleiding Bierbrouwer.

Barbier

Door het ontstaan van scheerapparaten en wegwerpmesjes verdween het beroep barbier. Tegenwoordig, zeker nu de economie weer is aangetrokken en mensen weer geld durven uit te geven, laten mensen zich maar al te graag weer verzorgen. En het toeval wil dat ook baarden weer helemaal hip zijn. Dus barbiers, jullie kunnen weer!

Als je het mij vraagt, dan mogen nog veel meer vergeten beroepen weer terugkomen. Hoe leuk zou het zijn om met de nieuwste SEO-en multimedia-technieken een Scharensliep te werven?

Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, je adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in uw werving en selectie trajecten? Bel ons gerust op 074-7508818.