fbpx

Zullen we de bloemetjes nog even buiten laten staan?

Privé: Bianca ten Pas 03/08/2019

Het was carnaval. Er zijn dus de afgelopen dagen her en der heel wat bloemetjes buiten gezet. Het was weer een bont spektakel van vrolijke mensen, vrolijke dweilmuziek, veel lachen en weinig zinnigs. Een heerlijke sfeer dus zullen we met z’n allen afspreken dat wij de bloemetjes nog even buiten laten staan?

De bloemetjes buiten zetten

De uitdrukking “de bloemetjes buiten zetten” is al heel oud. Het wil zeggen dat de mensen die de bloemetjes buiten zetten, uitbundig feest vieren. Dat dit de afgelopen dagen is gebeurd met carnaval spreekt denk ik wel voor zich.


Herkomst

Het is niet helemaal zeker waar dit gezegde precies vandaan komt. Het Groot Uitdrukkingenboek van Van Dale spreekt het vermoeden uit dat ons gezegde is afgeleid uit andere talen. Zo is de uitdrukking in Engeland “painting the town red”. En ook in het Deens zeggen ze dat ze de stad rood gaan verven als er uitbundig gefeest gaat worden. Vermoedt wordt dat ons gezegde ook is gebaseerd op de stad versieren bij een feest. Maar in Nederland doen we dat niet met verf, maar met bloemen. Wellicht komt daar de uitdrukking “de bloemetjes buiten zetten” vandaan.


We staan er bekend om

Wij Nederlanders staan immers ook een bekend om onze bloemen. De bloemenhandel is één van de belangrijkste sectoren in onze economie. En dat is al heel lang zo. Al in de 16e eeuw had Nederland al een bloemen cultuur. Dit concentreerde zich weliswaar met name in het westen van Nederland, omdat dit het wat rijkere gedeelte was van ons land. En het grappige is, is dat de verbouw van bloemen nog steeds in het westland plaatsvindt. Maar zíj houden de bloemen binnen (in de kassen) en wíj (en natuurlijk de mensen van onder de rivieren) hebben ze de afgelopen dagen flink buiten gezet!


Voorbij

Maar, het feestgedruis is weer voorbij. De schmink is weer van de gezichten, de carnavalspakken gaan weer in de kast en we gaan weer ons dagelijks leven leven. Maar laten we vooral nog even met een glimlach terugkijken op het plezier van afgelopen week. Misschien kunnen we met z’n allen afspreken dat ondanks dat de carnaval weer ten einde is, wij de bloemetjes gewoon lekker buiten laten staan?


Bianca ten Pas,

Senior Recruiter

Tjellens is een volwaardig strategisch recruitmentpartner voor technische functies. Een partij die met je meedenkt, jou adviseert en ontzorgt. Wil je weten wat Tjellens voor je kan betekenen in een werving en selectie traject? Bel ons gerust op 074-7508818


Ben je nieuwsgierig naar meer blogs van Bianca? Lees ze hier.